Inwonerscoöperatie Rijne Energie heeft binnen een week de benodigde 365.000 euro binnen voor het eerste coöperatieve windpark in onze provincie in het zuidwesten van de gemeente Utrecht. De coöperatie, met bijna 900 leden, maakte dat woensdag bekend in het EO Radio 1-programma ‘Je geld of je leven’. Dat is sneller dan verwacht: in 2021 werd in twee weken 100.000 euro opgehaald. Toch verwelkomt Rijne Energie geïnteresseerden nog tot eind oktober. De coöperatie wil namelijk iedereen de kans geven deel te nemen, zodat het park straks van zoveel mogelijk inwoners is. De grootste inleggers mogen dan uiteindelijk wat minder investeren zodat er ruimte ontstaat voor extra (kleine) inleggers.

Twee ton binnen op de eerste dag
“Om een beginnetje te maken hadden we de mensen gebeld die ook in 2021 hadden ingelegd en de crowdfunding aangekondigd in de nieuwsbrief,” aldus Guido van Loenen, in zijn vrije tijd voorzitter van Rijne Energie. “Dat onze leden de eerste dag al 200.000 euro in hadden gelegd hadden we niet verwacht. Voor ons geeft het aan dat mensen heel graag aan de slag gaan met eigen energie opwekken, ondanks dat er nog risico’s zijn.” Olof van der Gaag (voorzitter Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie én lid van Rijne Energie) maakte het ‘startbedrag’ afgelopen vrijdag 1 september bekend op de Stadhuisbrug in Utrecht.

Crowdfunding blijft open tot eind oktober
“Het klinkt misschien gek, maar we gaan door dit succes met extra energie door met deze inlegronde. We willen namelijk niet alleen het benodigde geld ophalen, maar we willen dat doen met zoveel mogelijk Utrechters, Nieuwegeiners, IJsselsteiners, Merenezen en anderen uit de regio. Een commercieel bedrijf zou misschien gestopt zijn, maar wij zijn een coöperatie: wij willen zoveel mogelijk inwoners laten meeprofiteren van de opbrengsten van stroom uit eigen buurt. Ook daarom zijn we erg blij met de vijftig nieuwe leden die we hebben mogen verwelkomen door de aandacht voor deze actie,” legt Van Loenen uit. Geïnteresseerden kunnen daarom nog tot en met 31 oktober inschrijven.

Inschikken voor late inschrijvers
RIjne Energie gaat dus niet méér geld ophalen, maar herverdeelt de lening over meer inschrijvers. “Bij onze energiecoöperatie schikken de grote investeerders graag wat in om mensen die minder of later inleggen ook te laten meedoen”, aldus Van Loenen. “Ook dat is waarschijnlijk anders dan bij een bedrijf. Maar de wind is van iedereen, dus willen we ook zoveel mogelijk mensen laten meedoen.”

Categorieën Geen categorie