Op 29 februari stond er bij Brouwerij Maximus een bijzondere avond op het programma: Klimaatkaarten. Actief lid van Rijne Energie, Marianne Kuijlaars, kon als nieuwsgierige deelnemer niet wachten om te ontdekken wat dit spel te bieden had.

Wat houdt het in?

Klimaatkaarten is een interactief spel waarbij je aan de hand van een set kaarten die verschillende klimaatverschijnselen en hun oorzaken en gevolgen beschrijven. In een groep van ongeveer 4 tot 7 mensen, begeleid door een deskundige, ga je in gesprek over elke kaart en welke volgorde deze zou moeten hebben. Wat is de oorzaak en wat het gevolg? Deze kaarten leg je vervolgens op een grote tafel in de juiste volgorde. Naarmate je meer kaarten krijgt, lijkt het spel ingewikkelder te worden. Termen als “koolstofreservoirs” en “stralingsforcering” waren voor mij helemaal nieuw. Maar door de gesprekken en het gezamenlijke overzicht dat we creëerden, werd het geheel steeds duidelijker. Tussendoor vatten we telkens het verhaal samen.

Ontdekkingen op tafel

Wanneer alle kaarten op tafel liggen, komt het moment om met stiften pijlen te trekken. Zo zie je dat het klimaatsysteem niet lineair, maar circulair is. Alles blijft op elkaar inwerken, een fascinerend inzicht! Samen legden we de Climate Fresk: de naam van dit in Frankrijk bedachte spel.

Emoties en betrokkenheid

Na alle inhoudelijke informatie en feiten was er ruimte om uit te spreken wat dit alles met ons deed. Een essentieel onderdeel, want het is belangrijk om emoties te delen. Al die feiten laten namelijk niet onberoerd. We willen niet vastlopen en denken dat er niets aan te doen is, dat er geen perspectief is. Beweging begint bij het uiten van emoties en het vinden van energie en perspectief om daadwerkelijk iets te veranderen.

Inspirerende afsluiting

De avond werd afgesloten met een inspirerende ronde waarin we ideeën deelden over wat we zelf kunnen doen en welke acties waarschijnlijk de meeste impact hebben. Het was een bron van inspiratie om te horen wat anderen al ondernemen of van plan zijn.

Mijn inzichten

De avond met Klimaatkaarten heeft me veel geleerd. Het complexe verhaal van oorzaak en gevolg van klimaatproblemen heeft veel meer stappen dan ik ooit had gedacht. Ik vind het nog steeds een behoorlijk complex onderwerp, maar Klimaatkaarten is absoluut een leuke manier om hierover in gesprek te gaan met anderen. Bovendien heb ik interessante mensen ontmoet!

Een andere kijk

Sindsdien vallen me ook andere zaken op als ik het nieuws lees. Bijvoorbeeld, er wordt vaak gesproken over de opwarming van de aarde, maar zelden over de opwarming van de oceanen. Een eyeopener!

Conclusie: een waardevolle avond

Al met al was het een bijzonder waardevolle avond die veel heeft gebracht. Ik geloof dat dit een prachtige manier is om op een open en inspirerende wijze het gesprek over het klimaat aan te gaan en in actie te komen! Ik kan het dan ook iedereen aanraden. Mijn dank gaat uit naar alle begeleiders en mededeelnemers die deze avond mogelijk hebben gemaakt!

Categorieën Geen categorie