Vlakbij Berlijn bouwt energiebedrijf EnBW het voorlopig grootste zonnepark van Duitsland. Het wordt liefst 180 megawatt (465.000 zonnepanelen) groot. Genoeg voor 50.000 huishoudens.

Mede door de omvang van het project, de almaar dalende prijs van zonnepanelen en de stijgende CO2-prijs lukt het EnBW om de businesscase voor het zonnepark rond te krijgen zonder subsidie. Wie had dat 5 jaar geleden gedacht?

Rond Berlijn schijnt de zon jaarlijks slechts 150 uur meer dan rond Utrecht. Geen wereld van verschil. Gegeven voldoende schaal is een subsidievrij zonnepark in Nederland misschien wel sneller mogelijk dan we denken. Wie bouwt de eerste!?

Lees meer over het subsidievrije zonnepark van EnBW.


Rijne Energie is het duurzame energiepark van, voor en door de regio Utrecht. Samen met bewoners creëren we een mooi energielandschap, met windmolens en zonnevelden. Denk en beslis met ons mee, word lid!

Categorieën Nieuws